Arheolog

Arheologii studiaza istoria omenirii prin examinarea artefactelor, ce variaza de la unelte preistorice si cladiri, la oase de animale si organisme minuscule.

Ce face un arheolog? Arheologii studiaza activitatea umana din trecut, prin excavarea, datarea si interpretarea obiectelor si a siturilor de interes istoric. Acestia implementeaza proiectele de excavare la siturile istorice si culeg informatii ce îi ajuta sa înteleaga trecutul.

Responsabilitatile majore ale jobului includ utilizarea cercetarilor geofizice si a fotografierii aeriene pentru a localiza situri adecvate de excavare, planuirea acestor cercetari si a excavarilor, examinarea, documentarea si prezervarea artefactelor, producerea, compilarea si mentinerea dovezilor scrise, fotografice si schitate, precum si a datelor de baze electronice, supervizarea si ghidarea personalului, redactarea rapoartelor, a documentelor si altor articole spre publicatie, datarea si interpretarea celor gasite, modelarea matematica, statistica si informatica, crearea unor simulari virtuale a modului în care ar fi aratat siturile si artefactele.

Desi munca pe teren este realizata de obicei pe echipe, este posibil sa lucrezi si independent. Oportunitati pentru calatorii la nivel national si international pot aparea prin diferitele locatii de excavare, prin colaborarea cu diverse organizatii internationale de dezvoltare, sau prin participarea la conferinte.

Anagajatorii tipici ai arheologilor pot fi autoritatile locale, muzeele, unitatile arheologice universitare sau trusturi arheologice.

Chiar daca jobul este obositor din punct de vedere fizic si implica perioade lungi de timp petrecute afara indiferent de vreme, cei mai multi arheologi sunt pasionati de munca lor si se bucura de emotia de a descoperi mai multe despre civilizatiile anterioare.

Arheologii pot lucra în mai multe roluri si specializari în functie de expertiza practica sau de anumite perioade ale trecutului. Aceste specializari pot sa permita arheologilor sa lucreze în alte domenii, precum investigatia criminalistica a crimelor sau studiul schimbarilor climatice. Deasemenea, exista si multe oportunitati de predare, din moment ce grupurile arheologice locale devin din ce în ce mai populare.

Calificari si instruire.

În timp ce calificarea academica nu este esentiala, cei mai multi angajati platiti au o diploma în arheologie. Multe cariere în arheologie conduc la domeniul academic, pentru care sunt necesare rezultate universitare si postuniversitare remarcabile datorita competitiei acerbe. Este de mentionat faptul ca, fara o diploma, este greu de obtinut un salariu bun.

Absolventii altor discipline si nu în arheologie, vor avea nevoie de o calificare postuniversitara relevanta, desi calificarile în stiinta si inginerie pot fi utile în analiza de laborator sau în proiectele de reconstructie si restaoratie. Studiul anterior în istorie poate fi util, desi cunostinte de limbi moderne sau vechi, precum latina sau greaca antica, pot fi utile atunci când sunt interpretate anumite descoperiri sau atunci când exista o colaborare cu diversi colegi din strainatate.

Cei care parasesc scoala si se gândesc la o cariera în arheologie ar trebui sa obtina cât mai multa experienta, alaturându-se unei societati locale arheologice. Desi o diploma nu este absolut necesara, o diploma de absolvire va grabi ascensiunea în cariera si este, adeseori, o cerinta obligatorie din partea angajatorilor. Daca alegeti sa studiati un alt subiect decât arheologia, se va astepta din partea dumneavoastra sa obtineti o calificare postuniversitara relevanta. Studiul anterior în subiecte de istorie pot fi utile deasemenea.

Abilitatile cheie pentru arheologi

Munca la excavatii poate fi solicitanta din punct de vedere fizic; te poate ajuta sa ai o conditie fizica buna, sa ai mai multa rabdare si sa fii entuziast. Va trebui sa va asigurati ca sunteti la zi cu vaccinurile anti tetanos. În plus, urmatoarele atribute sunt apreciate de catre arheologi si angajatorii lor: atentie meticuloasa la detalii, abilitati de comunicare scrisa, de redactare, schitare si fotografiere, o minte curioasa, abilitatea de a extrage si de a analiza datele, detinerea unui carnet de conducere, flexibilitate în ceea ce priveste deplasarea la diferite locatii, o buna administrare a timpului, competente bune în IT, capacitatea de a lucra în echipa.

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.