Analist investitii

Analistii de investitii ofera brokerilor, administratorilor de fonduri si agentilor de bursa informatii financiare, consiliere si recomandari bazate pe datele din domeniul global al investitiilor.

In timp ce administratorii de fonduri sunt responsabili de luarea deciziilor cu privire la investitii, analistii de investitii au responsabilitatea de a oferi informatii si de a face recomandari ce ajuta la luarea acestor decizii.

Natura precisa a activitatii poate varia in functie de tipul de angajator. De exemplu, unii analisti pot fi angajati de companii de investitii si isi pot oferi expertiza administratorilor care lucreaza in cadrul acelei companii; altii pot lucra pentru banci de investitii si brokeri, oferind altor administratori si clienti din baza de date consiliere. Cu toate acestea, in general, analistii de investitii examineaza tendintele economice si impactul acestora asupra potentialului de investitie.

Fisa postului poate include urmatoarele sarcini: examinarea companiilor, in special din punct de vedere al functionarii financiare; analiza conturilor, profitului, pierderilor si a fluxului de numerar dintr-o companie; interpretarea informatiilor financiare complicate; intalnirea regulata cu administratorii companiei, cu brokerii si agentii de bursa; oferirea unor recomandari informate; colationarea detaliata si actualizata cu privire la economia nationala si la piata financiara.

Activitatea in investitii implica multa responsabilitate, oportunitati bune de promovare si recompense financiare impresionante pentru angajatii cei mai buni. Cu toate acestea, rolul este solicitant, cu program prelungit, care uneori dureaza 12 ore pe zi.

Angajatorii tipici ai analistilor de investitii: bancile de investitii, brokerii, companiile de asigurari de viata, organizatiile mari de caritate, bancile, societatile de management al investitiilor. Posturile libere sunt mediatizate de catre serviciile de cariera, agentiile de recrutare a fortei de munca, in publicatii de specialitate si online.

Calificari si instruire. Aceste posturi sunt, in general, disponibile pentru absolventii de facultate. Cu toate acestea, este posibil ca cei care au abandonat studiile sa profeseze in domeniu, incepand cu roluri administrative in finante, si continuand cu studii de specialitate. Pentru absolventi, sunt necesare diplome in studiile de afaceri, management, statistica, matematica, contabilitate sau economie.

Aptitudinile cheie pentru analistii de investitii: incredere, hotarare, auto-motivare, interes pentru evenimentele de actualitate, abilitatea de a lucra sub presiune, cunostinte in domeniul IT, capacitati analitice si de rezolvare a problemelor, abilitati matematice si de comunicare, spirit de echipa.