Analist de credite

Analistii de credite evalueaza si iau decizii despre aplicatiile clientilor pentru a obtine credite, folosind o varietate de criterii incluzand scopul aplicatiei, viabilitatea creditului, istoria de plata a clientului si daca acesta merita sa i se acorde creditul.

Analistii de credite determina daca le este permis oamenilor si companiilor sa aplice pentru imprumuturi.

Angajatorii includ bancile comerciale, de investitii sau cele straine, firmele private de investitii, companiile de management al bunurilor/investitiilor, companiile de asigurari si agentiile specializate de rating de credit.

Responsabilitatile tipice includ adunarea informatiilor despre clienti, citirea sumarelor financiare, evaluarea, analiza si interpretarea informatiilor financiare complicate, realizarea analizelor de risc prin dezvoltarea modelelor statistice, vizitarea clientilor, completarea aplicatiilor de imprumuturi si transmiterea spre aprobare catre comitetele de imprumuturi. Analistii de credite se tin la curent cu noutatile cheie din domeniu (cele legale, legate de riscurile pietei si de conformitate), se asigura de imbunatatirea calitatiii aplicarii de credite, ofera recomandari despre schimbarile politice/procedurale.

Posturile libere sunt mediatizate de catre serviciile de cariera si de catre agentiile specializate de recrutare (in special pentru analistii cu experienta), online, in ziare locale, regionale sau nationale.

Calificari si instruire.

O cariera ca analist de credit este mai disponibila absolventilor decat celor care abandoneaza studiile. Cu toate acestea, pot exista si oportunitati ca cei din urma sa profeseze, dupa ce au studii de calificare personala. Este bine sa dobanditi si experienta in finante, cum ar fi intr-un rol administrativ. Poate dura cativa ani pana ce sa fiti suficient de calificati pentru a gasi un post ca analist de credite.

Absolventii vor avea nevoie de o diploma cu rezultate bune in orice subiect, precum si de cativa ani de experienta. Calificarile in studiile de afaceri, management, statistica, finante, matematica, contabilitate sau economie pot fi utile, precum si un masterat sau o calificare profesionala postuniversitara.

Aptitudinile cheie pentru analistii de credite. Angajatorii cauta absolventi care se pot adapta oricarei situatii, increzatori, motivati, de incredere, cu abilitati organizatorice excelente, care acorda atentie detaliilor si care au capacitatea de a lucra eficient sub presiune. Esentiale sunt si cunostintele de IT, matematica, abilitatile analitice, interpersonale, capacitatea de a rezolva probleme si de a lucra intr-o echipa.