Administrator in institutiile de invatamant superior

Administratorii din institutiile de invatamant superior realizeaza o varietate mare de sarcini ce tin de domeniul administrativ, financiar, de secretariat si de resurse umane in cadrul institutiilor de invatamant superior.

Administratorii lucreaza atat in departamentele centrale administrative cat si pentru facultati individuale din cadrul universitatii si ale altor institutii de invatamant superior. Nu exista un profil „tipic” al postului: administratorii pot avea un rol in recrutarea studentilor, in finantare, asigurarea calitatii, in marketing sau relatii cu publicul; acestia pot fi responsabili de administrarea bugetara/financiara, de managementul proiectelor sau de gestionarea resurselor umane. Multi lucreaza intr-o capacitate generala – indeplinesc sarcini din toate aceste zone.

Responsabilitatile tipice ale postului includ: recrutarea, instruirea si gestionarea personalului; administrarea bugetara/financiara; gestionarea corespondentei; organizarea intalnirilor comitetelor (producerea agendelor, realizarea minutelor etc.); cercetarea si redactarea rapoartelor; pregatirea statisticilor; mentinerea legaturii cu diverse organizatii externe; formularea si implementarea regulilor; administrarea si coordonarea recrutarii studentilor, a examenelor si a activitatilor de evaluare; realizarea orarelor.

Jobul poate fi solicitant in momentele cheie ale anului academic, asa ca prelungirea programului poate fi necesara. Exista oportunitati de avansare prin promovarea in roluri adminstrative senioare, manageriale sau de management al proiectelor, fie prin transfer la diferite departamente. Institutiile de invatamant superior ofera, in general, conditii de lucru excelente si flexibile.

Concurenta este stransa atat pentru posturile de inceput, cat si pentru cele permanente. Pozitiile libere sunt mediatizate online, de serviciile de cariera si in publicatiile de specialitate.

Calificari si instruire. Exista cai de acces in domeniu atat pentru absolventi, cat si pentru cei care au parasit studiile.

O diploma cu rezultate bune, desi nu este obligatorie, poate fi benefica pentru a profesa ca administrator. Calificarile in afaceri, IT, stiinta informatiei, administratie si management pot fi avantajoase. Deasemenea, utila mai poate fi si experienta anterioara in institutiile de invatamant superior, in comert sau intr-un birou.

Aptitudinile cheie pentru administratorii din institutiile de invatamant superior. Este esential ca acestia sa posede bune abilitati interpersonale, organizatorice si de comunicare, precum si spirit de echipa, capacitatea de a gestiona timpul si de a negocia.