Conditii ce trebuiesc indeplinite de catre romani pentru a putea munci in Germania

Din 1 Mai 2011, aranjamentele de tranzitie a liberei circulatii au expirat pentru statele membre care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. Aceste tari sunt Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovenia, Estonia, Lituania si Slovacia. Asa numitul grup EU-8, au acces nelimitat la piata fortei de munca in Germania. Sistemul cererii de imigrare a lucratorilor straini din Germania inca se aplica pentru cetatenii din Romania si Bulgaria si tarile terte.
Cerintele sunt:
-existenta unei oferte concrete de job
-accesul la piata fortei de munca din Germania in baza unei forme legale
-examinarea daca un lucrator national este disponibil pentru angajare (asa numita prioritate de examinare ) si conditiile de lucru sunt comparabile cu cele ale lucratorilor nationali.
Avand calificari la nivel inalt , legile de angajare a strainilor fac provizii pentru facilitarea angajarii in ambele etape. In regulile imigratiei o distinctie este facuta intre cetatenii din Romania si Bulgaria si lucratorii din tari terte.
Ce inseamna asa numita examinare prioritara?
In examinarea prioritara , agentia de angajare constata daca aplicantii preferentiali sunt disponibili pentru un job sigur.
Prioritatea este acordata in Germania cetatenilor germani, cetatenilor Uniunii Europene, cetateni din spatiul economic european si Elvetia si terte tari nationale care nu sunt restrictionate la piata fortei de munca.
Autorizatii necesare pentru romani astfel incat sa poata lucre in Germania.
In perioada de tranzitie , cetatenii din Romania si Bulgaria inca cer permis de munca European de la Agentia Federala de Munca (sectiunea 284 a SGB III sa poata lua loc de munca in Germania. Acesta trebuie sa fie obtinut inainte inceperea lucrului. Initial este emis ca un permis de munca European temporar. Dupa 12 luni lucratorul este indreptatit sa lucreze cu dreptul European. Aplicatiile pentru permisul de munca European sunt adresate catre echipa Serviciului International de Plasament responsabil pentru intreprinderea angajatorului. Nerespectarea cerintei permisului de munca constituie contraventie administrativa.
Cererea pentru permisul de munca European poate fi facuta de asemenea si dupa intrarea in Germania la , adresata catre Serviciul International de Plasament. Daca sunt indoieli la felul cum poate fi emis un permis de munca European , se pot discuta cu cei responsabili, de preferat este ca acesta sa fie emis inainte de intrare la lucru, in acest mod se reduc cheltuielile cu transportul in cazul in care cererea pentru permis este respinsa.
Situatii in care cetatenii pot lucra fara permis de munca
a.in cazul unei angajari specific detaliate in Sectiunea 9 a Ordinului Permisului de Munca. Acesta include urmatoarele:
-angajarea pe functie de directori
-locuri de munca pentru student
-angajarea sportivilor profesionisti
b.angajarea unor profesionisti cu o diploma universitara sau calificari asemanatoare.
Sectiunea 12 a Ordonantei Permisului de Munca prevede ca profesionistii cu o diploma universitara sau calificari asemanatoare nu au nevoie de permis de munca pentru angajare corespunzatoare calificarii lor profesionale.
c.stagiari
Tinerilor si persoanelor adulte tinere din tara noastra si Bulgaria nu li se cer permis de munca European pentru calificare in traningul unei companii recunoscut de stat sau similar unui traning acreditat.
d.Lucratori sezonieri
Cetatenii romani si bulgari sunt scutiti de la obligatia de a obtine un permis de munca pentru sezon, care poate fi nu mai mult de o perioada de sase luni pe an.

Lasă un răspuns

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.