Comisionul unei agentii

Multe persoane nu inteleg termenul de “comision” sau asa numita taxa de mediere, perceputa de toate agentiile care plaseaza forta de munca pentru strainatate.
Oamenii trebuies informati cu privire la legea sub care agentiile de recrutare se supun.
Toate agentiile se supun legii 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate. Conform acestei legi, „pentru efectuarea activitatilor de mediere prevazute la alin. (1) lit. b) – e) agentii de ocupare a fortei de munca in strainatate pot percepe un tarif de mediere care sa acopere costurile acestora.”

Activitatile de mediere pentru care agentiile pot percepe comision sunt:
-constituirea unei banci de date privind solicitantii locurilor de munca, si ofertele de locuri de munca in strainatate;
-identificarea locurior de munca oferiet de angajatori, persoane juridice sau fizice din strainatate sau de parteneri de mediere straini;
-publicaea locurilor de munca si a conditiilor de ocupare a acestora;
-preselectia sau selectia acestora corespunzator cerintelor locurilor de munca oferite siin concordanta cu pregatirea, aptitudinile si interesele acestora;
-intreprinderea demersurilor pentru angajarea persoanelor selectate pe locurile de munca oferite.

Acest tarif poate fi perceput fie de la cel care solicita un loc de munca in strainatate, fie de la angajatorul strain. „Daca tarifele pentru prestarea serviciilor de mediere sunt încasate de la angajatori straini, agentii de ocupare a fortei de munca nu pot pretinde plata serviciilor de mediere si de la solicitantii de locuri de munca in strainatate.”
Asadar, perceperea taxei de mediere este legala, daca se respecta aceasta prevedere.
Valoarea acestei taxe trebuie specificata in contractul de mediere dintre aplicanti si agentie. Tot in acest contract se specifica si cat din aceasta taxa va fi restituita daca agentia nu gaseste o oferta potrivita sau daca vreti sa renuntati la mediere: „Agentii de ocupare a fortei de munca vor restitui, partial sau total, tariful serviciilor de mediere incasat de la solicitanti, daca nu reusesc sa le ofere locuri de munca in termenul stabilit prin contractele de mediere sau daca, inainte de expirarea duratei contractului de mediere, beneficiarul acestui contract renunta la mediere.”

Legislatie utilizata in selectia,recrutarea si plasarea personalului in strainatate:
1.Carta drepturilor fundamentale- Titlul IV-Libera circulatie a persoanelor, a serviciilor si a capitalurilor (Articolul 45-55)- se refera la drepturile lucratorilor, Articolul 145-164 –se refera la ocuparea fortei de munca.
2. Hotarârea nr. 384 din 11 aprilie 2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor români care lucreaza în strainatate.
Aceasta hotarare prevede faptul ca cetatenii romani care lucreaza in strainatate beneficiaza de protectie în conditiile stabilite de Legea nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor români care lucreaza în strainatate si de acordurile, întelegerile, tratatele sau conventiile încheiate de Guvernul României, prin autoritatile competente, cu autoritatile publice similare din alte state.
3. Legea nr. 156 din 26 iulie 2000 privind protectia cetatenilor români care lucreaza în strainatate.
In acesta lege sunt prevazute masuri speciale de protectie, stabilite prin legile române si straine sau prin tratate si conventii internationale la care România este parte.
Se recomanda a se citi legea 156/2000 .
4. Legea 31/1990 privind societatile, republicata , cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv filialele societatilor comerciale straine înfiintate în tara noastra, care au drept obiect de activitate selectia si plasarea fortei de munca.

Avantajele utilizarii serviciilor unei agentii de recrutare:
Atunci cand cineva se afla in cautarea unui loc de munca, o agentie poate fi la indemana celor care aplica pentru diferite joburi. Aceasta este intermediar intre angajator si candidat.
-Oamenii pot castiga timp, fara sa mai stea sa caute pe diferite site-uri locuri de munca. Acest lucru il poate face o agentie, stand sa caute oferte de munca conform dorintelor celor care aplica, indatorirea acesteia fiind de a-l anunta pe aplicant daca a fost acceptat sau nu de compania pentru care a aplicat.
-In cazul in care aplicantul este incepator, o agentie de recrutare fiind experta in acest domeniu va putea sa-l indrume cu usurinta pe aplicant catre un domeniu util
-Un alt aspect este faptul ca sunt unele agentii care pot oferi joburi de sezon , temporare, iar acest lucru constituie o sansa mai buna de a gasi un job permanent pe viitor
-De obicei agentiile sunt cele care sunt specializate pe anumite sectoare de forta de munca, de aceea sunt cele mai in masura sa ofere consiliere la modul cum arata piata intr-un anumit domeniu la un anumit moment
-Oamenii pot dori la un moment dat o relocare de la actualul job, dar de cele mai multe ori nu dispun de timp pentru a-si putea cauta un alt loc. In sprijinul acestora poate veni o agentie, ce poate desfasura procesul in timp, lasandu-l pe aplicant sa se concentreze asupra altor lucruri.

Lasă un răspuns

© JOBSLIST - Locuri de munca 2022 Toate drepturile rezervate.